12. ožujak 2012.

Važno je biti važan

Potaknut raznim događajima koji se događaju u današnjem društvu ne mogu, a da se ne osvrnem na kriterije kojima se mjeri važnost.

Kako bih bio što slikovitiji opisati ću jedan događaj koji na poseban način pokazuje važnost i poimanje važnosti. Naš poznati i priznati pjesnik Tin Ujević, koji nije samo svojom pisanom riječju iza sebe ostavio dubok trag, već i svojim odnosom prema životu i načinom kojim se suprotstavljao nepravdi. Tako je jednom prilikom otišao u gradsku kavanu koja se nalazi odmah do Trga bana Jelačića. Ušao je u kavanu u starom pomalo iskidanom i istrošenom kaputu, izderanih hlača i istrošenih cipela. Sjeo je za stol za kojim je često sjedio i čekao konobara, vrijeme je prolazilo ali nitko nije dolazio, mahao je rukom i pozivao konobara ali uzalud.

Nakon dugotrajnog iščekivanja konobara ustane i ode. Nije prošlo puno vremena i ponovo se vratio, ali sad je bio u novom sakou, novim cipelama i sa cilindrom na glavi. Još nije ni ušao, a na vratima ga je već čekao konobar i pun poniznosti otpratio ga do stola, uljudno mu namještajući stolicu kako bi se što lagodnije namjestio. Izvolite molim, reče konobar, a Tin mu isto tako sa puno poniznosti odgovori, molim pet kava. Konobar ode i nakon malo vremena donosi pet kava, a Tin uzme prvu i uspe u jedan džep od sakoa, drugu uspe u drugi, treću i četvrtu prolije u džepove kaputa, a petu ulije u cilindar. Dok je to radio konobar zabezeknut čudeći se upita Tina, zašto to radi, a Tin mu odgovori, dajem onome kome je namijenjeno, jer vi niste poslužili mene, vi ste poslužili moje odijelo. Bio sam ovdje prije pola sata i čekao vas više od sat vremena da me poslužite ali vi se niste obazirali na moje pozive samo zato što sam bio u nekom istrošenom i ofucanom sakou.

Je li se što promijenilo, jesmo li danas drugačiji, primjećujemo li ono što je uistinu važno, primjećujemo li čovjeka?

Sjetimo se samo nedavnog rođenja djeteta jedne estradne „zvijezde“ koje je danima izazivalo pozornost medija. Zbog čega je to dijete važnije od djeteta jedne domaćice, jedne čistačice, trgovkinje, djeteta neke „obične“ mame. Sjetimo se upitnih pjevačica čije se pjevanje može svesti na isticanje dekoltea, gluteusa ili nekih drugih dijelova tijela. Čime to one zaslužuju priznanje važnosti, po čemu su to one stupovi moralnih načela. Po čemu ćemo pamtiti mišićave muškarčine osim po napuhanima mišićima koji uslijed malo jačeg fizičkog rada postaju nevažni, nemoćni. Sjetimo se i pojedinih političara koji nas ne muče s time što ne znaju, već što ne znaju da ne znaju, što nisu svjesni da svojim neznanjem ne uništavaju samo nas već i našu djecu i sve vrijednosti koje su nastale u našoj prošlosti.

Ipak oni su ti koji su važni, oni su ti koji su odabrani, oni su odijelo i cilindri kojima služimo kavu, bar oni tako misle. Zar smo tako slijepi i ne možemo prepoznati istinske vrijednosti čovjeka, čovjeka koji je svojim radom promovirao dobrotu, znanje, upornost, posvećenost, borbu za boljitak, čovjeka kojem nije važno samo imati već i raditi. Prepoznajemo li čovjeka kao cilj ili kao sredstvo za ostvarivanje profita. Da upravo tako, nekad smo vidjeli odijelo, a danas vidimo profit, profit koji ne bira, već samo uzima i koristi svaku priliku i svako sredstvo za ostvarenje svoga cilja, biti gospodarom svijeta.

Profit je obezvrijedio sve, medije, kulturu, sport, rad, čovjeka, sve ono što je istinski važno, što je istinski vrijedno, i pretvorio ih u vlastite sluge, u sredstva koja mu služe da nevažno pretvara u važno, a važno u nevažno. Taj i takav profit odlučuje o svemu, taj i takav profit uništava svako dostojanstvo jer mi nemamo snage oduprijeti mu se, jer mi nemamo hrabrosti suprotstaviti mu se, a jači smo od njega, jer on ovisi o nama, a ne mi o njemu, kako nam je prezentirano. Jači smo, jer on je jako mala manjina, a mi ogromna većina.

Zato moram reći, važno je biti važan, ali da bi bio važan moraš biti prije svega odvažan, hrabar i spreman na izazove koje pred tebe stavlja život. Zato dragi moji pokažimo hrabrost, pokažimo odvažnost i napokon pokažimo svima kako smo mi ti koji smo VAŽNI!

Podijeli članak: