16. travanj 2012.

Poplava ovisnosti

Živimo li u društvu koje je preplavljeno raznim i različitim ovisnostima. Razne tv sapunice, Facebook, mobiteli, kladionice, Play Station…Sve nas to udaljava od onih istinskih pravih vrijednosti, sve nas to udaljava od života, od čovjeka, od prijatelja, od obitelji. Tv sapunice koje uvijek imaju istu poruku, kojima se na početku emitiranja može bez puno razmišljanja predvidjeti kraj, zainteresirale su i okupirala različite generacije građana te ih odvlače od bitnih vrijednosti društva, od odgovornosti, iako na prvi pogled možemo reći kako nam žele uljepšati svakodnevnicu, učiniti je sadržajnijom, ispuniti nam slobodno vrijeme bez da se puno naprežemo u razmišljanju. Facebook je društvena mreža koja nam omogućuje upoznavanje i komunikaciju s puno ljudi diljem svijeta, upoznavanje njihovih osobnosti, te stvaranje međusobnog prijateljstva i ako gledam na taj način onda možemo izreći samo pohvale. Ipak postavlja se pitanje koliko nam je cilj upoznati neke nove osobe s kojima možemo polemizirati o ključnim problemima društva, stvarati pozitivnu debatu o temama koje su značajne za svakodnevni život, a koliko smo željni upoznati neku srodnu dušu kojoj ćemo se moći izjadati, koja će nam pružiti sve ono što nam nedostaje u kući. Često puta spremni smo svoju intimu povjeriti osobama koje smo tek upoznali.

Prijateljstvo znači puno više od poruka, prijateljstvo je razumijevanje, strpljenje, zagrljaj, vjera, odanost, prijateljstvo je poštivanje, opraštanje, podrška, prijateljstvo je sve ono što možemo učiniti za prijatelja i da nam nikad zbog toga nije žao. Pisanjem poruka i slanjem putem mobitela izgubili smo ona intimna draga pisma s kojima su nas nekada znali obradovati poštanski službenici, nestale su Božićne i novogodišnje razglednice kojima smo znali zaželjeti svaku radosti našim dragima i bližnjima i to imenom i prezimenom, a danas napišemo jednu poruku i na stotinu adresa šaljemo isti sadržaj umišljajući kako smo ispunili svoju obavezu. Sve je to izbjegavanje obaveza, imati vremena za razne igrice na play station-ima, provoditi sate i dane u kladionicama a nemati vremena družiti se sa vlastitim djetetom, podijeliti dnevna događanja sa partnerom sve su to uzroci ovisnosti koji se i ne prepoznaju kao takvi, koje nam se čine sasvim u redu. Ove ovisnosti prilično je teško prepoznati jer se kriju iza ponašanja koje se smatra sasvim normalnim i prihvatljivim. Na žalost te ovisnosti su jednako opasne za čovjeka kao i ovisnost o alkoholu ili drogi, jer ne samo da negativno djeluju na zdravlje već i na međuljudske odnose. Ponekada mi se čini kako jednostavno nemamo vremena za one male vrijednosti koje život čine životom, jer nam se previše žuri gledati sapunice, biti na društvenim mrežama, slati poruke putem mobitela, igrati igrice, kladiti se, a sve kako bi izbjegli pravi život, toplinu zagrljaja osobe koja nas voli, uživanje u razigranosti djeteta, naučiti neku pametnu od starijih i mudrih ljudi. Ovakve ovisnosti postaju naša religija i ne vidimo ništa drugo osim njih, one su naša nada, naša iščekivanja, one su naša najveća i gotovo jedina vrijednost.

Nema sumnje o tome sve ovo navedeno može postati pouzdan prijatelj, kojem možemo biti zahvalni za mnoge interesantne i korisne vrijednosti sve do trenutka kad nam izbjegnu kontroli, kad nas povlače u ponor iz kojeg se teško izvući. Zato ne pokušavajmo sebe staviti u službu računala, raznih društvenih mreža, tv sapunica, kladionica, mobitela, učinimo ih da oni služe nama.

Podijeli članak: