Udruga Agape

KROZ PROJEKTE UDRUGA AGAPE OSIGURALA JE SLJEDEĆE USLUGE:

 

-       PRAVNE  USLUGE

Usluge pravnog savjetovanja članovi dobivaju u uredu udruge, a vezani su za ostvarivanje prava OSI, razne obrasce, zahtjeve i slično. U tu svrhu prostorije udruge su otvorene svakim radnim danom od 8-16 sati. Uvijek je prisutan netko od zaposlenih djelatnika, a po potrebi se kontaktiraju i ustanove i institucije kao što su, CZSS, Zavod za mirovinsko osiguranje, različite službe pri gradu, općinama.

 

-       OSOBNI ASISTENT

Uslugu Osobnog Asistenta provodimo od 2007. Godine. Od prvotno 4 osobna asistenta udruga sada zapošljava njih 13. Ova usluga je prepoznata i od države kao potrebna i neophodna za one OSI koje su teško pokretne i nesamostalne u svakodnevnom životu.  Osobni asistenti pomažu invalidnim osobama obavljati poslove koje zbog prirode oštećenja ne mogu obaviti sami. Tako im asistent (kojeg sami odaberu) pomaže u održavanju osobne higijene, fizioloških potreba, odijevanju hranjenju, pripremanju obroka ili davanju lijekova, sitnim kućanskim poslovima, kupnji, administrativnim poslovima, odlascima liječniku i sl. Ono što većina naših korisnika ističe je mogućnost druženja, zajedničke šetnje i odlasci van kuće, što pomaže njihovoj socijalizaciji i življenju dostojnom čovjeka. Isto tako važno je naglasiti, kako osobni asistent ovako smišljenim projektom umnogome pomažu i obiteljima, ukoliko ih korisnik ima, te sredini u kojoj žive. U MOBMS-u (koji je nositelj ovog projekta) ističu kako je prosječna ocjena zadovoljstva korisnika 4.38. Jedina pritužba se odnosi na broj radnih sati, koji je nedovoljan – 20 radnih sati na tjedan, odnosno 80 radnih sati na mjesec. Donošenjem zakona trebao bi se povećati broj sati, isto tako, ova usluga bi na taj način bila dostupna svim OSI, dakle i onima koji nisu članovi udruga. Dakle, nestrpljivo očekujemo donošenje zakona o Osobnom asistentu, a do tada sa velikim zadovoljstvom obavljamo taj posao.

 

-       POMOĆ U KUĆI

 

Najviše što naši članovi preko institucija mogu ostvariti je odobravanje Naknade za tuđu pomoć i njegu ili jednokratna financijska pomoć u toku godine. Našim članovima treba mnogo više. Treba im konstantna briga i skrb, kako bi živjeli ispunjenim životom neovisno o svom fizičkom stanju. Naše iskustvo je do sada pokazalo da nema svrsishodne usluge ako korisniku ne pristupimo osobno. Tek kad se uzmu u obzir sve okolnosti u kojima naš član živi, od dijagnoze i stupnja oštećenja do obiteljskih prilika i mjesta boravka, može se organizirati određena usluga. Udruga ima volje i mogućnosti na takav način pristupiti problemu, te vjerujemo da je organiziranje socijalnih usluga direktno u kući pravi način da se OSI osnaže u svakom smislu, socijalnom i psihofizičkom.

Usluga Pomoći u kući obuhvaća pomoć u kućanskim poslovima, pomoć u pripremi hrane, nabavka namirnica, druženje i pratnja, plaćanje računa i sl. Usluga se provodi svakodnevno. Korisnici usluge Pomoć u kući su osobe s invaliditetom koji žive sami ili bez kontinuirane pomoći obitelji, bez obzira na dob, spol, dijagnozu, koji nisu u mogućnosti samostalno zadovoljiti svoje potrebe. Naglasak je na korisnicima iz ruralne sredine.

Ne trebamo naglašavati da su naši članovi uglavnom u invalidskoj mirovini koja im nije dovoljna ni za najosnovnije troškove, tako da naknadu za tuđu njegu i pomoć uglavnom utroše u zadovoljavanje osnovnih potreba.

U tu svrhu smo preko programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zaposlili dvije domaćice. Moramo reći kako smo u samom početku kod dijela članova naišli na nepovjerenje, kontakt je bio moguć samo preko doktorice ili svećenika. Uvjeriti ih da prihvate ponuđenu i potrebnu pomoć nije bilo lako. Međutim, uvidjevši naše pozitivne namjere, te da ne tražimo ništa zauzvrat, ostvarili smo kvalitetnu suradnju na obostrano zadovoljstvo.

 

 

-       MEDICINSKA GIMNASTIKA

Nažalost, udruga ne posjeduje vlastiti prostor. Zato smo, kako bi proširili aktivnosti i usluge, iznajmili prostor (program MZSS-a) na 3 godine, a sa različitim sadržajima. Tu je svoje radno mjesto našao i naš fizioterapeut. Prostor smo opremili iz sredstava programa – mini kuhinja, stol za masažu, švedske ljestve, spužve, lopte, paravani ... Gimnastika se provodi u prostoru 4 dana u tjednu, a petkom se ona obavlja na terenu, kod naših članova u ruralnim sredinama, kojima je teško dostupna fizioterapija. Odlična suradnja je uspostavljena i sa liječnicima doma zdravlja u Šestanovcu, koji nas upozoravaju na one naše članove kojima treba pojačana njega. Nadamo se da ćemo i dalje naći načina kako da osiguramo ovu uslugu. Ona se pokazala kao neophodna kako kod provođenja medicinske gimnastike, tako i kao motivacija za brigu o vlastitom fizičkom stanju i zdravlju.

 

-       SENZIBILIZIRANJE JAVNOSTI

 

Sve naše usluge i aktivnosti usmjerene su rušenju predrasuda , a njih ima svugdje oko nas. Problem je raznovrstan. Kod samih OSI je prisutna stigma, strah i sram od sredine, pa se mire sa svojim stanjem i povlače u četiri zida. Bez volje i želje da se uhvate u koštac sa problemima, tako nisu samo otežale sebi, već i obitelji, a time i široj zajednici. Poznata su nam stanja tuge, depresije, omalovažavanja. Treba ih osvijestiti da i oni imaju pravo željeti, te u tom smjeru idu naše aktivnosti kao što su radionice, izleti, okupljanja.

Sljedeći problem je ukazati obiteljima i sredini u kojoj živimo da nam nije mjesto u nekom kutu stana, sklonjeni da nikom ne smetamo (naravno, ako smo teže pokretni).

Mi imamo pravo voljeti, željeti, trebati, imati. Mi ne želimo biti teret. Želimo biti aktivni u svom životu, koliko možemo.

Naglasak stavljamo posebno na senzibiliziranje mladih prema OSI. Nerazumijevanje stoji iza njihovih pogleda ili neprimjerenih primjedbi. Zato nastojimo da ih što je moguće više uključujemo u naše aktivnosti i druženja. Znamo da bi rad s volonterskim sekcijama bio jedno od rješenja.

 

 

-       STRUČNA EDUKACIJA

Za mnoge usluge i aktivnosti o kojima pričamo u ovoj brošuri, potrebna su znatna financijska i materijalna sredstva. Odlaskom na različite seminare učimo se kako planirati ali i kako osigurati potrebna sredstva. Najveći izvor prihoda su natječaji koje svake godine iznova raspisuju različita ministarstva, sa određenim i ciljanim temama. Na info danima ureda za udruge uvijek se iznova upoznamo sa prioritetnim područjima kojima treba težiti i usmjeravati svoj rad. Stručni seminari u organizaciji DIM-a (Udruga za građansko obrazovanje i razvoj, Opatija 2009., 2010..) pomogli su nam shvatiti i učiti što je to jedno strateško planiranje i koliko je ono bitno za ozbiljan rad udruge. Jednako važna bila je obuka o izradi i provedbi projektnih prijedloga doniranih iz predpristupnih fondova. Seminar je organizirao TASCO, a proveo SMART – udruga za razvoj civilnog društva. Sve ove navedene seminare prati vodstvo udruge, uz pratnju i pomoć svojih suradnika.

 

-       KREATIVNE RADIONICE

Vrlo osebujan način druženja članova jesu kreativne radionice, koje se provode u prostorijama udruge dva puta tjedno (utorak i četvrtak) u popodnevnim satima. Prostor u kojem se kroz jutro provodi gimnastika, pretvara se u radionicu sa najraznovrsnijim materijalima. Bilo je tu svega: gips, čipka, staklo, svila, boje. Tu su uvijek prisutne naše volonterke: Ružica, Silvija, Ivanka, Rade ... Svojim radovima uvijek nas iznenađuju i uveseljavaju. Tu se stvaraju dobre ideje i nastaju radovi koji se koriste u različitim prigodama. Pokloni za posjete našim članovima, također i za članove i goste na našim okupljanjima, za prijatelje, partnere, izložbe („Svileni snovi“-Omiš, „Dani volontera“-Split). Zaista se ponosimo radovima naših članova i volonterki. Voljeli bi da ovo shvatite kao podstrek  i poticaj. Pridružite nam se kako bi i sami bili dio ovog veselog tima.

 

-       IZLETI I DRUŽENJA

 

Potrebno je i poželjno ponekad malo odšetati iz vlastite sredine i okruženja, ali u dobrom društvu. U tu svrhu pokušavamo organizirati izlete koji su dovoljno daleko (ne previše), na mjesta koja su svojom pričom i tematikom dovoljan mamac da nas izvuku iz naše svakodnevnice. Tako smo organizirali izlet na slapove Krke, te posjet morskim orguljama i pozdrav suncu u Zadar (2009). Bilo nas je 30-tak i tako smo počeli. 2011. smo bili na cjelodnevnom izletu u Međugorje. Ovaj put nas je bilo mnogo više, čak 60. Drago nam je što su nam se ovaj put pridružili i teško pokretni članovi za koje je bio rezerviran kombi. Za volontere organiziramo posjete sajmovima (GAST, SASO), idemo na koncerte, predstave ...

Gdje da organiziramo sljedeći izlet pitanje je na koje čekamo vaš prijedlog.

 

 

-       POSJET ČLANOVIMA

 

Ne smijemo zaboraviti da među nama ima i onih koji zbog svog teškog fizičkog stanja nisu u mogućnosti prisustvovati našim izletima, druženjima i okupljanjima. Ako ne mogu oni k nama, mi idemo k njima. Zato naši aktivni članovi i volonteri bar dva puta godišnje obiđu upravo te članove. Njima ne treba mnogo, radost zbog druženja je dovoljna. Ti susreti budu posebno dirljivi i danima poslije svi budemo pod dojmom. To nas obavezuje da ih i dalje posjećujemo.