3. listopad 2011.

Educiran-uključen

Educiran-uključen

Udruga tjelesnih invalida grada Sinja provodi porojekt pod nazivom „Educiran-uključen“ koji za cilj ima potaknuti osobe s invaliditetom da se bolje upoznaju s radom na računalu.

Grad Sinj i okolna mjesta nalaze se u ruralnom okruženju te je iz toga lako za zaključiti kako su djeca, mladi ali i odrasle osobe s invaliditetom poprilično izolirani i da dane provode većinom u krugu obitelji.

Ovom radionicom, udruga UTIS će organizirati satove informatike s ciljem što većeg uključivanja djece, mladih i osoba s invaliditetom u radionice kojima je glavni cilj povećanje znanja i komunikacije kroz rad na računalu, poticanje razvoja kreativnih i informatičkih sposobnosti, poboljšanje motorike kod djece s posebnim potrebama i veća suradnja s lokalnom zajednicom.

Projekt će se provoditi zajedno sa centrom ''Juraj Bonači'' u Sinju koji polaze djeca i mladi s posebnim potrebama i služiti će razvijanju osnovnih vještina rukovanja internetom u svrhu njihove veće povezanosti s ostalim osobama s invaliditetom.

Osim što projekt služi članovima udruge, također je jedna od njegovih zadaća da senzibilizira javnost, budući da djeca, mladi i odrasli s invaliditetom imaju manje društvenih kontakata, a za njihov društveni život važan je svaki kontakt, druženje i igra s ostalim osobama. Upravo radionice poput ove pružaju pomoć korisnicima da savladaju teškoće koje imaju, da razviju svijest za druge, te da steknu motivaciju za rad i samopouzdanje za razvijanje osobnosti i karaktera.

Svaki čovjek ima pravo biti sastavni dio društva, a ne biti isključen iz njega. To pravo se temelji na političkim i etičkim načelima da se osobama s invaliditetom daju sva prava koja imaju ostali, a koja su im često i uskraćena.


Andrea Omrčen – volonter UTIS-a

Podijeli članak: