16. prosinac 2011. Što bi dao da si na mom mjestu

Prezentacija stripa Nevidljive priče

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije je u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Split, Kliška bb, 15. prosinca s početkom u 10 sati, održala predstavljanje stripa pod nazivom Nevidljive priče.

Prezentacija stripa Nevidljive priče


 

Strip je rađen u sklopu projekta Što bi dao da si na mom mjestu koji je započeo 23. prosinca 2010. godine, a završava se 22. prosinca 2011. godine, te ga provodi Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u partnerstvu sa Udrugom za razvoj civilnog društva i poboljšanje kvalitete življenja SRMA iz Sinja, a financira ga Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

 

Nevidljivim pričama želimo potaknuti mlađu populaciju građana na promišljanje o osobama s invaliditetom.

Želja nam je kroz jedan drugačiji mediji prikazati kako izgledaju svakodnevne aktivnosti osoba s invaliditetom, ne bi li osvjestili njihova prava, potrebe ali i mogućnosti. Autori stripa su Maja Karačić (scenarij) te akademski slikar Ivan Svaguša (crtež).

 

Cijela misao vodilja stripa sažeta je u jednoj rečenici koju su autori napisali u predgovoru:

„Život se događa i dok ga ne gledamo, iza leđa, dok spavamo i dok smo zaokupljeni zatupljujućom rutinom. U ovom smo stripu pokušali prikazati priče koje se svakodnevno odvijaju iza naših leđa, te dopustiti tim pričama da se odvijaju i kada čitanje ovog stripa završi.“

Kroz projekt Što bi dao da si na mom mjestu odradili smo 10 javnih događanja te 10 tematskih radionica u sve ukupno 17 gradova sa područja Dalmacije.

Specifični ciljevi koji su se ostvariti provedbom projekta su:
•    jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za lakše društveno uključivanje i integraciju, kao i za aktivnu ulogu ravnopravnih članova zajednice
•    podizanje svijesti građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom
•    smanjenje različitih oblika diskriminacije osoba s invaliditetom
 
Kroz održavanje motivacijskih radionica upućenih osobama s invaliditetom u 10 dalmatinskih gradova (Benkovac, Biogra, Dubrovnik, Hvar, Kinin, Korčula, Makarska, Metković, Omiš, Ploče, Primošten, Sinj, Split, Šibenik, Trilj, Trogir, Zadar) željeli smo potaknuti same osobe s invaliditetom na aktivniji angažman u lokalnim sredinama kako bi sami imali snažniji utjecaj na kreiranje vlastite egzistencije.
Jednako tako putem medijske kampanje projekta, javna događanja u gradovima Dalmacije te izradu stripa cilj nam je bio utjecati na opću javnost odnosno osvjestiti građane na prava, potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom.

Projekt „Što bi dao da si na mom mjestu?“ privodimo samom kraju a kroz njega s ponosom možemo reći da smo uistinu poticali na jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za njihovo lakše uključivanje u život te da smo radili na podizanju razine svijesti svih građana o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom i na taj način potaknuli  smanjenje njihove diskriminacije


Podijeli članak: