27. siječanj 2012.

Noć muzeja na Braču - jesu li Bračani škrti?

Noć muzeja na Braču - jesu li Bračani škrti?

U „Noći muzeja “ u petak 27. siječnja u Muzeju otoka Brača u Škripu dajemo odgovor na pitanje „jesu li Bračani škrti?“

Centar za kulturu Brač i Turistička zajednica grada Supetra i ove se godine aktivno uključuju u manifestaciju „Noć muzeja“ koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u cilju popularizacije muzeja u Hrvatskoj. Tako će se u Muzeju otoka Brača u Škripu, u petak 27. siječnja s početkom u 19 sati održati „ Večer bračkog humora “.


Jedno od nezaobilaznih pitanja posjetitelja koji još nisu upoznali Brač jest ,ono… o određenoj osobini koja se tako rado pripisuje njegovim stanovnicima.
U ovogodišnjoj «Noći muzeja» drsko će se razotkriti pozadina mita o „škrtosti“ Bračana.

Pozivamo stoga sve renomirane bračke stručnjake na  području humora te one koji će to tek postati, da dođu u Škrip i pokušaju rasvijetliti ovaj misterij i omoguće svima da konačno shvate što su to pojmovi ekonomičnosti, štedljivog, umjerenog i racionalnog trošenja.

Brojne šale i aforizmi s mirisom naftalina izdvojeni iz muzejske arhivske građe i Narodne knjižnice Supetar bit će prikazani na prigodnoj izložbi, a  drugu će izložbu moći stvoriti sami posjetitelji svojim zapisima  šala o Bračanima. I ne samo o njima…


Uz brojna druga iznenađenja, pružit će vam se prilika saznati značenje pojma brački metar u posebnoj radionici Ede Glasinovića. Za sudjelovanje je potrebno ponijeti biju (u prijevodu «cjepanica»). Pivat će Morbin i klapa iz Klesarske škole, nasmijat će nas amatersko kazalište Bracera i pučiška dica, brojni pripovjedači i humoristi.


Posjetitelji će, naravno, uživati u tradicionalnoj bračkoj gostoljubivosti.


Obećavamo da nećemo štedjeti na dobrom humoru.


P:S: I ne zaborav'te donit biju…za ugrijat se.


P.S.S. Ne zaboravite ni naše prijatelje iz Donjega Humca – Galeriju Jakšić koja je također brački sudionik „Noći muzeja“. Jakšići, u suradnji s udrugom „Bračke ruke“ organiziraju radionicu za djecu  „Djeca bračkog kamena“ .U programu radionice djeca će se upoznati s bračkim kamenom od kojeg će moći izrađivati razne predmete, nakit i kameno cvijeće.  Voditeljice radionice su Ida Stipčić Jakšić, Dina Jakšić i Edita Šore. Od 18.30 do 23 sata moći ćete razgledati stalni postav galerije i nabaviti suvenire od bijelog bračkog kamena po promotivnim cijenama.

 

                                                                                                                   Jasna Damjanović

Podijeli članak: