28. svibanj 2014.

DLI: Pobjednica Iva Hiršl

DLI: Pobjednica Iva Hiršl
Naša sljedeća "POBJEDNICA"! 

Mlada intelektualka IVA HIRŠL; mag.rehab.educ., a odnedavno i univ.spec.oevc. - defektologinja i magistrica Organizacije i managementa na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Iva je najbolji primjer osobe koja je kroz svoje izazove naučila kako poboljšati svijet za druge, kako onima koji su drugačiji omogućiti priliku da, na ravnopravnim osnovama, mogu izgrađivati svoju osobnost i pripremati se za život bez ograničenja. 

U nedostacima koji su je pratili prilikom školovanja prepoznala je rješenja koja će joj olakšati i omogućiti da se smije na šale ili da razumje komentare njenih kolegica i kolega, da može registrirati dodatna pojašnjenja profesora. Iva je shvatila što je potrebno promijeniti u sustavu kako bi i osobe poput nje imale mogućnost ravnopravno pratiti predavanja i sudjelovati u raspravama. Prije tri godine, inicirala je daktilografsku podršku studentima oštećena sluha u Hrvatskoj. Daktilografska podrška za osobe poput Ive, za gluhe i nagluhe osobe, znači jednaku dostupnost informacija i ravnopravno sudjelovanje u studentskom, ali i profesionalnom i društvenom životu.

Svojim sugestijama i komentarima na prijedlog Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj, kojim je po prvi put osviještena potreba za uslugom komunikacijskog posrednika – daktilografa, te će po prvi puta biti zakonski regulirano i priznato pravo korištenja daktilografske usluge, Iva je omogućila da Hrvatska ima jedan od najnaprednijih zakona u Europi.

Iva nam uljeva nadu i vjeru da će u budućnosti osobe s invaliditetom biti prepoznate kao snaga, kao prilika koja pravi razliku, koja nadopunjuje ovaj svijet kako bi ga mogao uživati svaki pojedinac. Iva je ta koja nam pokazuje put koji se temelji na znanju, na volji, na strpljenju, na upornosti. Iva je ta koja nam pokazuje put koji uklanja ograničenja i naša POBJEDNICA.

Foto by Maksim Bašić
Podijeli članak: