5. srpanj 2012. PROJEKT SLID

Drugi seminar: Prijenos dobrih praksi

Drugi seminar: Prijenos dobrih praksi

U srijedu, 4.7.2012. u prostorima centra Mir u Rudinama održan je drugi seminar u sklopu projekta SLID pod nazivom Prijenos dobrih praksi kojeg su organizirali DES, Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, u suradnji s Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Splitsko-dalmatinskom županijom.

Glavna tema seminara je bila, kako i same ime govori, prijenos dobrih praksi iz zemalja Europske Unije o načinima zapošljavanja, educiranja i osposobljavanja osoba s invaliditetom za otvoreno tržište rada.

Dobre prakse su predstavili gosti iz BBRZ-a iz Linza koji je već dvije godine prisutan u izgradnji jedinstvenog modela profesionalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj. Inače BBRZ je firma koja se bavi prekvalifikacijom i dokvalifikacijom osoba s invaliditetom te njihovim zapošljavanjem na otvorenom tržištu rada. Predavači su bili Anton Sabo i Konrad Mager koji u BBRZ-u rade već više od 3 desetljeća.

Uz njih, svoje primjere i rad s osobamam s invaliditetom predstavila je i Mirta Lučić iz Želve iz susjedne nam Slovenije. Želva je zapošljavanje osoba s invaliditetom pronašla kroz osposobljavanje osoba s invaliditetom kroz uslužne i proizvodne djelatnosti, a prisutni su se složili da bi osposobljavanje osoba s invaliditetom u tom pravcu bio primjenjiv upravo u dalmatiskoj regiji zbog turizma prema kojemu je cijela Dalmacija okrenuta.

Prijenos dobrih iskustava i dobrih praksi bio je glavni cilj održanog seminara, a kroz rad svih segmenata društva od lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti do civilnog i privatnog sektora, uspjet će se stvoriti sustav koji će izjednačavati mogućnosti osoba s invaliditetom i dati kvalitetne, educirane i radno osposobljene osobe s invaliditetom koji će uistinu biti konkurentni na tržištu rada.

 

muosid.hr

Podijeli članak: